Om du önskar låna en av mina hanar!
Nedan finner du lite information
Jag försöker hjälpa till när jag kan och jag lånar ut mina hanar i de fall jag kan.
Var inte rädd för att höra av dig!
Respektera att hanar ibland kan vara fullbokade redan, samt att det inte alltid passar just din hona.

I de fall där jag själv inte kan låna hane försöker jag oftast hjälpa till så gott jag kan att hitta annan hane

Så här går det till:
Hör av dig till mig på mail, tala om dina tankar och planer kring parningen, skicka helst med testparning gjord i PawPeds
(är du ny och osäker på hur du gör skicka med bra bild på stamtavlan och tala om för mig att du inte vet så kan jag hjälpa till).

Sen kan vi komma fram till om någon av mina hanar passar eller om jag kan hjälpa till eller tipsa om någon annan mer lämplig hane
♦ Hör av dig i god tid, inte samma dag som honan löper, att leta hane kräver tålamod, du kan börja innan honan är testad. Det bästa är faktiskt att börja strax innan hona är testad, visst kan det gå åt skogen så att parningen inte blir av men då har man ändå lite planer.
Planer är något vi uppfödare ofta får skriva om och ändra på.
Krav för parning...

♦ Mina hanar lånas endast ut till honor testade inom hälsoprogrammet för både HD och HCM (Obs! Publicerat i PawPeds).
♦ Jag har en maxgräns på parningar, klonerna får ej överstiga 25% (i vissa speciella fall lägre).
Lite lärdom och bra att veta...

Jag upplever ofta en felaktigt syn på det här med att jobba mot ökad genetisk variation, jag har ofta fått höra att man inte vill avla nedåt, därför att man är rädd för att tappa typ. Här vill jag klargöra att tappa typ gör man vid en dålig parning, inte pga att man gör en parning med låga värden.

Jag upplever också ofta att många ratar en mindre typad hane även om man sitter med en show-hona med mycket stark genetisk bakgrund, jag har otaliga exempel här på att detta inte är fallet.
Om man har en genetiskt snäv bakgrund så krävs det mycket för att typen skall bli sämre endast på grund av att man väljer en låg hane. Om man som man kanske i vissa fall gör väljer att para två katter med mycket stor genetisk variation, kan det ibland tillfälligt, bli en sämre typ men detta är något som korrigeras i nästa steg. De flesta som jobbat länge med utparning vet att detta är ett vågspel för att bygga upp en mycket låg avelsbas, som i slutändan har en mycket god typ.

Detta tar tid och ibland tar man då också in en högre katt i ett steg för att därefter jobba nedåt igen, att avla på låga kräver kunskap.

Men så är alltså inte fallet om du redan har en hona med showstam, du kan lätt klara att para med en extremt låg och även otypad hane och få helt fantastiska avkommor, då är det viktigare att se till att du inte dubblerar negativa anlag, många showkatter har t ex. djupt liggande ögon och felaktig form på dem som t ex. flattop, här är det positivt att välja en hane med riktigt god ögonform. Har du en katt med öron som tenderar sitta 10 i 2 så kanske du inte skall välja en hane med samma problem.

Är du ny och önskar hjälp hör gärna av dig!
Du kan också läsa och lära mycket nyttigt på:
Maine Coon Education